Visita a l'exposició "Sedentaris"

Hem anat a veure una exposició que ens ha semblat molt interessant i hem après coses noves.

Durant el mes de març hi ha hagut una exposició al paranimf de la Universitat de Cervera sobre, SEDENTARIS (Els primers poblats a Catalunya), que està organitzat per l’Obra Social La Caixa amb la col·laboració del Patronat de la Universitat de Cervera i la Paeria de Cervera.



Una de les escenes que es poden veure en aquesta exposició

El muntatge explica el pas del paleolític (caçadors i recol·lectors) al neolític (agricultors i ramaders) a través de molts elements visuals.

Sedentaris, mostra les formes artístiques, econòmiques, tecnològiques, culturals i rituals de les comunitats neolítiques del territori que correspon actualment a Catalunya. Als canvis cap a l’agricultura i la ramaderia s’hi han d’afegir altres novetats típiques del que coneixem com a període Neolític: la indústria de la pedra polida, que suposa una millor forma i ús de les eines per a la vida diària; la ceràmica, necessària per guardar aliments; la mineria, amb l’explotació de la variscita per exemple, usada per elaborar collarets i complements; i els nous costums funeraris, amb l’aparició d’enterraments col·lectius, i el predomini dels sepulcres de fossa, cistes i megàlits (dòlmens). És important destacar que tots aquests canvis es donen al nostre territori amb un retard d’uns 3.000 anys respecte a l’Orient Mitjà, i que és d’allí des d’on arriben a les nostres terres. 


Comentaris

Entrades populars